Tazesini sonbaharda ve kurusunu yıl boyunca severek yediğimiz ceviz meyvesini veren ceviz ağacının, 40 dolayında türü vardır ve ülkemize çok iyi uyum sağlamıştır.
Sağlığımıza Yararları:
- Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür.
- Cevizin içerdiği linoleik asidin yanı sıra alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri damar tıkanmalarını önler.
- Düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını göstermektedir. Düzenli olarak dört hafta süreyle ceviz tüketimi, kötü kolesterol düzeyini düşürürken iyi kolesterol düzeyini artırmaktadır.
- Ceviz yenmesi yüksek tansiyonu düşürmekte, romatizmal artritte yangıları büyük ölçüde azaltmaktadır.
- Ceviz, kansere yakalanma riskini azalttığı gibi kan şekeri düzeyini de ayarlar. Bu son yararlı etkisi nedeniyle şeker hastalarına günde üç adet ceviz yemeleri önerilmektedir.
Ceviz ağacının körpe ya da kurutulmuş yaprağı, göveği ya da ceviz içinin çeşitli tıbbi etkileri vardır: peklik vericidir; iştah açıcıdır; bedeni güçlendirici toniktir; kanı temizler ve kemiklerin zafiyetine karşı etkili olur. Cevizin diğer faydaları; kanda kolesterolün yükselmesini önler. beynin çalışmasını güçlendirir. Çocukların okul performansları ve hatırlama yetilerini arttırmak için gereklidir, içerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır. Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler.