Çörek otu, Asya’ya özgü, bir yıllık ömrü olan küçük bir bitkidir. Romalılar arasında, yemeklik olarak çok değerli olduğundan, çörek otunun isimlerinden biride Roman kişnişidir. Siyah veya kahverengi haricinde, beyaz olan türü yağlı ve dayanıklıdır. Hint cevizine benzer hoş, güzel bir kokusu ve keskin baharatlı bir tadı vardır. Çörek otu 2000 yıldan beri Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Doğu ülkelerinde ise yaygın bir şekilde yemeklerde lezzet verici bir baharat olarak kullanılır. Mısırlılar yaygın olarak ekmeklerin üzerinde kullanırlar ve bereketli bir besin olduğuna inanarak, kek ve benzeri tatlılara da çörek otu koyarlar. Hindistan’da, çamaşırların arasına haşaratları uzak tutmak için çörekotu konulur ve oranın yerli doktorları, çörekotunu tıbbi olarak, karın gazı giderici, hazımsızlık ve bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanır.
Kullanım Alanları:
Çörek otunun faydaları; mide ve bağırsaktaki gazları söker, hazmı kolaylaştırır, iştah açar. Şerbeti içilir veya 4 bardak suya 3 çorba kaşığı çörek otu dövülerek eklenir, üzerine 1 çay kaşığı süzme bal konulur ise böbrekteki kum ve taşları döker. Felç ve kazıklı hummaya(tetanoz) faydalıdır; çörekotu yağı burundan çekilirse solunum yollarına faydalıdır. Öksürük, balgam, nefes darlığı ve romatizmaya iyi gelir. Bunun için; balla karıştırılıp yenir veya macun yapılır. Grip ve nezleye, baş ağrısına karşı; yağı burundan damlatılır veya çörek otu bir müddet sirke içinde bekletildikten sonra alınarak toz haline getirilir, enfiye gibi burna çekilir veya tohumları kavrulur ya da tütsüsü burna çekilir. Kulak iltihabı, sonradan meydana gelen üşütme, rüzgâr alma, tıkanıklıklarda; çörek otu yağı kulağa damlatılır. Diş ağrısı ve diş iltihaplanmalarında kullanılır; çörek otu sirke ile kaynatılıp ağızda gargara yapılır. Bağırsak ve karındaki kurt, parazit ve solucanları öldürür; sirke ile kaynatılıp aç karnına 1 yemek kaşığı kadar içilir.