Kinoa, amarant ailesindeki çiçekli bir bitkidir. Kinoa bir ot değil, botanik olarak ıspanak ve amarant ile ilişkili ve kuzeybatı Güney Amerika’nın And bölgesinde doğmuş psödoserealdir. Almanya’da, bu özel bitki türü İnka pirinç, pirinç ıspanak, İnka tahıl veya Peru pirinç olarak da bilinir.
Ortalama Besin Değerleri : 100 g
Enerji: 1539 kJ / 368 kcal
Yağ / doymuş yağ: 6,1 g / 0,7 g
Karbonhidrat / şeker: 58,4 g / 3,3 g
Lif: 8,1 g
Protein: 14,1 g
Tuz: 0,05 g
Kinoa :
- bitkisel bir protein kaynağıdır.
- tadı yemiş gibidir ve hem tatlı hem de tuzlu yiyeceklerle birleştirilebilir.
- Küçük granüller, bitki bazlı bir gıda için alışılmışın dışında dokuz esansiyel amino asidin tümünü içerir.
- glutensizdir, gluten intoleransı veya Candida hastalığı olan insanlar bunu kolayca yiyebilir.
- buğday, yulaf ve çavdar gibi bir tahıl değildir. Bir amarant bitkisidir – pancar veya ıspanak ailesine aittir.
- iki metre yüksekliğe kadar büyür ve çok sağlamdır.
- veganlara tavsiye edilebilir.
- kilo verebileceğiniz sağlıklı bir gıda türüdür. Quinoa, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm önemli vitaminleri içerir. Kinoa yedikten sonra, vücudun ek bir yiyeceğe ihtiyacı yoktur, bu nedenle kilo vermek daha kolaydır.
- düşük enerjiyi ve aşırı yeme isteğini önleyebilir.
- çok sağlıklıdır çünkü protein ve doymamış yağ asitleri, A, B, D & E vitaminleri, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum ve çinko mineralleri gibi çeşitli birçok önemli besin içerir.
Kinoanın Vücutta Etkileri :
- Kinoa, vücudun asit-baz dengesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir – aşırı asit aktifleşmesine karşı koyar.
- Metabolizmayı uyarır ve sindirim düzenler. Kinoa glüten içermez, ancak besin maddeleri ve diyet lifi bakımından zengindir. Bu nedenle bağırsak florasını olumlu etkilenir.
- Kinoa kolesterolü düşürür, kardiyovasküler hastalıklar üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir.
- Besin maddelerinin dengeli emilmesi nedeniyle, daha sağlıklı, daha derin ve daha dinlendirici bir uyku çekmenize yardımcı olur, ruh halinizi yükseltir ve ağrıyı azaltır. Genel refahınızı iyileştirebilir ve böylece fiziksel ve zihinsel performansınızı artırabilir.
- Beyaz kinoa: En kolay ve ucuz bulunan çeşididir. En düşük yağ oranına ve yemiş tadına sahiptir. Pişirme süresi: 10-15 dakika
- Siyah kinoanın beyazdan farklı değildir. Beyaz kinoadan biraz daha serttir. Pişirme süresi: 15-20 dakika
- Kırmızı kinoa siyaha benzer ancak pişirme süresi biraz daha uzundur. Güzel görünümü ve şekli nedeniyle, genellikle salatalar için kullanılır.
- Kinoa daha çok alternatif kahvaltı seçeneklerinde kullanılır.