Kekik, güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Boyları 15 – 40 cm arasındadır. Kekik otu, Haziran ayından Ekim ayına kadar topraktan 4-5 cm yukarıdan veya sürgünleri kesilerek güneşli, havadar yerlerde kurutulur ve kurutulurken ısının 35°C’yi geçmemesine dikkat edilir.
Kekiğin Faydaları
- İçerdiği timol sayesinde antiseptik, güçlendirici ve uyarıcı etkisi vardır. Timol ya da kekik kafuru virüs ve bakterileri uzaklaştırır.
- Kekiğin çiçekli sapı idrar söktürücüdür. Vücuttaki yağları eritir. Bu özelliğinden dolayı vücuttaki suyu atar. Hem kilo vermeye hem de vücuttaki kan sirkülasyonunu hızlandırdığı için kalbe faydalıdır.
- Spazmı önler.
- Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder.
- Vücudu kuvvetlendirir. İştah açar. Sindirime faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, idrar ve gaz söktürür. Böbreklerdeki ve bağırsaklardaki mikropları öldürür.
- Derideki yaralara ve böcek ısırıklarına sürülürse iyileştirir.
- Bağırsak kurtlarını düşürmeye ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. .Astım, bronşit, grip, nezle ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
- Balgamı giderir.
- Romatizma ağrılarını hafifletir.
- Kan dolaşımını düzenler ve kan şekerini düşürür.
- Kalp çarpıntılarını keser. Stres ve uykusuzluğa iyi gelir.
Kekik Nasıl Kullanılır?
- Adet Düzensizliği ve damar sertliğinde 30 gr kekik, 1 litre suda haşlanır, her yemekten sonra birer kahve fincanı içilir.
- Kan şekerini düşürür. 1 su bardağı suya yarım kahve kaşığı kekik, yarım kahve kaşığı tarçın eklenerek kaynatılır, süzülür. Sabahları aç karnına içilir.
- Kekik toz halinde, yağı çıkarılarak ve çayı yapılarak kullanılabilir.
- Toz kekik ile dişler fırçalanırsa diş etlerini kuvvetlendirir.
- Banyo suyuna kekik katılırsa romatizma ağrılarını hafifletir ve cilt hastalıklarına iyi gelir.
- Kekik, kimyon ve sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını kesmekte oldukça etkilidir.