Latince adı Zingiber Officinale olan zencefil,tropikal iklim karakterindeki coğrafi alanlarda yaşayan ve yetişen yumru köklü sarımtırak bir bitkidir. Düğümler şeklinde yetişen kökleri genelde toprağın 15-25 cm altındadır. Zencefil özellikle Asya, Çin, Hindistan ve Arabistan’da çokca tüketilen ve her çeşit ‘bitkisel şifa‘ uygulamalarında kullanılan bir bitki çeşididir. Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitkidir, kökleri yassı ve gri renktedir. Zencefilin kökü baharat olarak mutfaklarda ya da tıbbi amaçlarla çeşitli şekillerde kullanılır. Kokusu kuvvetlidir. Zencefil, Kuran’da (İnsan Suresi, 17. Ayet) adı geçen tek baharattır.
Zencefilin yararları arasında en çok bilineni bulantılara karşı olan etkisidir. Hamilelikte görülen bulantı ve kusmalara karşı yararlıdır. Mide rahatsızlığı ve mide kramplarına karşı rahatlatıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. Zencefil zayıfama için de kullanılmaktadır. Metabolizmanın yavaşlamasını engelleyici ve de tok tutucu özeliği vardır. Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlaması nedeniyle diyabet hastaları içinde yararlıdır. Zencefil romatizma rahatsızlığı için doğal bir ilaçtır. Masaj için kullanılan zencefil yağı anti-enfamatuar özellikleri ile ağrılı artriti hafifetmeye yöneliktir. Zencefil öksürük gibi durumlarda da balla karıştırılıp yenildiğinde çok etkilidir.
Nasıl Kullanılır?
Zencefil genellikle şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılır. Çeşitli pastalara, keklere, meyve salatalarına, dolmalara, pilava ve her türlü beyaz peynire ilave edilir. Hintlilerin “köri” adlı baharat karışımında yer alır. Zencefil kökü genellikle kurutularak baharat olarak kullanılır fakat yaş olarak da çaylarda kullanabilirsiniz. Ayrıca, zencefilden elde edilen zencefil yağı, hazmı kolaylaştırıcı etkileri için kullanılmaktadır.