Yeşil çay, siyah çay ile aynı bitkiden üretilir fakat gördüğü işlem çok farklıdır. Yeşil çay kısa bir işlemden sonra fermantasyona ve fazla oksidasyona uğramadan kullanıma hazır hale getirilir, ancak siyah çay daha çok kavrulur ve fermantasyona uğrar bu da siyah çayın içindeki antioksidanları kaybetmesine yol açar. Yeşil çay yaklaşık 5000 yıldır Çin’de, Japonya’da ve Hindistan’da tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. Yeşil çayın faydaları hakkında bilinenler son yıllarda yapılan araştırmalarla daha da artmıştır. Japonların uzun yıllar yaşamasının temel nedeni olarak yeşilçay tüketimi gösterilmektedir. Yeşil çayın bir tedavi yöntemi olmadığı destekleyici alternatif bir yöntem olduğu unutulmamalıdır.
Yeşil çayın başlıca faydaları;
- Diyet yapanlar için yağ enzimini kolaylaştırır.
- Bakteriyel hastalıklara karşı direnç sağlar.
- Kemik ve mineral yoğunluğunu arttırır.
- Bağışıklık geliştirmeye yardımcı olur.
- Grip belirtilerini ve soğuk algınlığını yok etmede önemli bir yardımcıdır
- Meme, pankreas, yumurtalık, kolerektal, ağız, kolon ve prostat kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı müdahalede yeşil çay faydalıdır.
- İltihapları ve ödemleri engeller.
- Zindelik verir.
- Kan basıncını düzenler.
- Şeker hastalığını önlemede son derece faydalıdır.
- Parkinson hastaları için muhakkak kullanılması gereken bir bitkidir.
- Diş çürümesini engelleyicidir.
- Serbest radikallerden vücudu korur.
Nasıl Hazırlanır?
Yeşil çayı kaynatmadan üzerine kaynamış su ekleyerek demlemelisiniz. Demleme süresi 2 dakikadan az 6 dakikadan fazla olmamalıdır. Ortalama ölçü her fincan için bir tatlı kaşığı yeşil çaydır. Su kaynama noktasına geldiğinde altını kapatın ,eğer kaynamışsa yeşil çayı suyun içerisine atmadan suyu 5 dakika dinlendirin.