Bezelye bitkisi önemli oranlarda içerdiği protein, karbonhidrat, fosfor, potasyum ve A vitaminiyle çok önemli bir besin türüdür.
Bezelye kolayca çözümlenebilir çeşitli lif maddelerini çok miktarda içerdiğinden, özellikle kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürücü etki yapar, kalp krizi geçirme riskini de azaltır. Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, uykuyu düzene sokar. İştah açıcı özelliği vardır. Bezelye tüketmenin kansere yakalanma riskini azalttığı, araştırmalarla saptanmıştır. Kansızlığı gideren ve pekliği geçiren taze bezelyenin, kan kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu bilinmektedir. Bezelyeyi çok tüketen kişilerde akut apandisite çok az rastlandığı yine araştırma sonuçlarıyla saptanmıştır. Bezelyede, kadınlarda gebeliği önleyici bazı maddeler bulunmaktadır.
Bezelye taneleri, taze olarak çeşitli yemekleri yapılıp yenildiği gibi, kurutulup, dondurulup ve konservesi yapılıp ileride tüketmek için saklanmaya da çok elverişlidir. Kurutulmuş bezelyeden yapılan un, bezelye çorbası ve bazı yemeklerin yapımında kullanılır.