Zeytin, ağır büyüyen ama uzun yaşayan zeytin ağacının, şifa deposu olan küçük meyvesidir. İnsanlar tarih boyunca zeytinden beslenmede, hastalıkların tedavisinde ve güzellik iksiri olarak faydalanmışlardır.
Zeytin ağacı akıl ve zaferin, zeytin dalı barışın, zeytinyağı da saflık ve sadeliğin sembolü olmuştur.
Nuh‘un gemisine bir zeytin dalı ile geri dönen güvercin, büyük felaketinin sona erdiğine dair bir işaret sayılmıştır. Ölümsüz ağaç olarak nitelendirilen zeytin ağacı bir yerden kurumaya başladığında başka bir yerden filiz verir. Böylece ölmeden yüzlerce hatta binlerce yıl yaşamını devam ettirebilir. İlkbaharda çiçeklenen zeytin ağacının yeşil meyveleri, yaz aylarında olgunlaşmaya başlar. Eylül ve kasım aylarında ise renk değiştirerek mora, sonra siyaha dönüşür.
Zeytin hasatında toplama şekilleri binlerce yıldan bu yana neredeyse hiç değişmemiş, asırlar boyunca elle toplama ya da silkme yöntemi kullanılmıştır. Elde edilecek yağın kalitesi zeytinin nasıl toplandığıyla çok yakından ilgilidir. En kaliteli zeytinyağı, dalından tek tek toplanmış zeytinden elde edilir. Zeytin, kekik ve kırmızı biberle tatlandırılmış olarak kahvaltı masalarımızın vazgeçilmez gıdasıdır.
Besleyici değeri çok yüksektir. Bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri barındırır.