İnsanların kırmızı acı biber (KAB) ile teması yaklaşık 7000 yıl önce Meksika’da yetiştirilmesi ile başlar. Türkiye de dahil olmak üzere Dünya nüfusunun yaklaşık 1/3’ü tarafından tüketilir ve yüzyıllardır tıbbi amaçlarla özellikle de ağrıyı ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Kurutulmuş, dondurulmuş veya taze olarak tüketilen kırmızı biber sağlık açısından ciddi etkiler göstermektedir. Acı biberden elde edilen madde olan kapsaisin vücutta birçok değişik etkiye sahiptir. Biberin temel acı maddesi olan kapsaisin’in birçok hücre tipinde, anti-tümör etkisi göstermiştir. Çalışmaların gösterdiğine göre kapsaisin kanser hücrelerinde NFKB ve BCL-2 gibi moleküllerin yapımını azaltarak kanser hücrelerinin ölümüne neden olmaktadır.
Kırmızı Biberin Faydaları:
İnsanların kırmızı acı biber (KAB) ile teması yaklaşık 7000 yıl önce Meksika’da yetiştirilmesi ile başlar. Türkiye de dahil olmak üzere Dünya nüfusunun yaklaşık 1/3’ü tarafından tüketilir ve yüzyıllardır tıbbi amaçlarla özellikle de ağrıyı ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Kurutulmuş, dondurulmuş veya taze olarak tüketilen kırmızı biber sağlık açısından ciddi etkiler göstermektedir. Acı biberden elde edilen madde olan kapsaisin vücutta birçok değişik etkiye sahiptir. Biberin temel acı maddesi olan kapsaisin’in birçok hücre tipinde, anti-tümör etkisi göstermiştir. Çalışmaların gösterdiğine göre kapsaisin kanser hücrelerinde NFKB ve BCL-2 gibi moleküllerin yapımını azaltarak kanser hücrelerinin ölümüne neden olmaktadır.
- Acı kırmızı biberdeki kapsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetiklemekte ve sağlıklı hücrelere zarar vermemektedir.
- Kapsaisinin, prostat kanseri hücrelerini yok edici etkisi tespit edilmiştir.
- Kırmızı acı biberin eklem iltihabı ve ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır. Yapılan bir çalışmada şiddetli eklem ağrısı çekenlere kapsaisin enjekte edilmiş ve hastaların ağrıları büyük oranda geçmiştir.
- Bir ilaç firması da kapsaisin maddesini kullanarak ALGRX4975 isimli ilaç geliştirmeye başlamıştır. Mide asidini düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcıözelliktedir.
- Kolesterolu düşürücü etkisi vardır. Yapılan deneylerde kapsaisin kan lipit düzeylerinde olumlu etkiler göstermiştir.
- Kan dolaşımına olumlu etki eder.
- Mikrop öldürücüdür.
- İştah açıcıdır.
- Kırmızı biber C vitamini açısından da zengindir. C vitamini oranı limondan daha çoktur. Kırmızı biberler, yeşil biberlerden iki kat daha fazla C vitaminine sahiptir.
Nasıl Saklanır?
Kırmızı biberlerin sağlam olanlarını ayırın ve içlerini dolma yapacak gibi açarak temizleyin. Yıkayıp ters çevirerek sularının süzülmesini sağlayın. İyice kuruladıktan sonra iki biberi iç içe geçirerek bir kez kullanacağınız miktarlarda poşetleyin. Poşetin olabildiğince havasını alarak ağzını bağlayın. Kullanmak istediğinizde önce malzemenizi hazırlayın. Çünkü biberler dondurucudan çıkar çıkmaz yani çözünmeden pişirilmeli yoksa biberin tadı bozulur. Biberlerinizi ince ince doğrayarak da poşetleyip dondurabilirsiniz.