Hurma ağacı, tropikal ve ılıman iklimlerde yetişen palmiye türünden bir ağaçtır. Besleyici değeri oldukça yüksek olan hurmanın meyvesi, en temel vitaminleri bünyesinde barındırır. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum, potasyum ve fosfor mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir.
Hurmanın Faydaları:
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır, vücuda enerji ve kuvvet verir.
- Cinsel gücü arttırır.
- Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur.
- Anne sütünü arttırır.
- Stresi ve gerginliği alır
- Sindirimi kolaylaştırır ve ayrıca kabızlığa iyi gelir
- Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur, kalp krizi riskini azaltıcı yönde etki eder.
- Solunum yolu hastalıklarına ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri içerdiği Kalsiyum minerali ile güçlendirir.
- Protein, yağ ve karbonhidrat besin değerlerini bir arada içeren tek meyvedir.
- Vücudun genç kalmasını sağlar.
- Hurma meyvesi cildi besler, gebelikte oluşan lekeleri ve güneş lekelerini yok eder.
- İçerdiği Demir minerali sayesinde kansızlığa iyi gelir.
- B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendirir.
Nasıl Kullanılır?
Hurma yaş meyve olarak veya kurutularak yenebilir. Hurma tatlısı da yapılan bir meyvedir. Ayrıca, hurmanın çekirdekleri ateş için yakacak olarak, lifleri ise kumaş yapımında kullanılır.Kuru hurmanın kalori değeri yaş haline göre daha fazladır. Hurma meyvesi besleyici özelliğiyle vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok vitamin ve minerali içinde barındırması ile özellikle çocuklar,hastalar ve hamileler tarafından düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.