Siyah çay, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan içeceklerden biridir. Camellia Sinensis türlerinin yapraklarından, tomurcuklarından ve yumuşak dallarından üretilir. Siyah çayın kendine has görünüşü, rengi ve kokusu vardır ve siyah çayın içinde yabancı koku ve gözle görülebilen yabancı maddeler bulunmamalıdır.
Doğru oranda ve şekilde içildiğinde insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Çeşitli vitamin ve mineral içeren siyah çayın yeşil çay, oolong çayı ve beyaz çay gibi çeşitleri de vardır. Bu çayların hepsi aynı bitkiden üretilir ancak farklı işlemlerden geçtiği için renkleri farklıdır.
Siyah Çayın Faydaları
- Çay içmek başta kalp sağlığı olmak üzere diyabet ve bazı kanser türlerine karşı koruyucudur.
- Damarların sertleşmesini önler, bu sayede böbrek taşı riskini azaltır.
- A, D, B12 vitaminlerini ve Sodyum, Potasyum gibi mineralleri iç
- Düzenli bir şekilde tüketildiğinde güçlü kemikleri destekler, kemik yoğunluğuna katkıda bulunur.
- Karın çevresi yağlanmasını azaltır, yağ yakımına ve kilo vermeye yardımcı olur.
- Soğutulmuş çay poşetleri, gözdeki bir çok mikroba ve göz şişmesine karşı etkilidir.
- Bağışıklılık sistemini güç
- Diyabet riskini azaltır.
- Stresi azaltır.
Bunların yanında aşırı çay tüketimi başta kabızlık ve demir eksikliği olmak üzere bazı sorunlara da neden olabilmektedir. Bu nedenle günde ortalama 3-5 bardak taze çay tüketilmesi önerilmektedir.
Siyah Çay En Doğru Nasıl Demlenir?
- Çaydanlığa su koyulduktan sonra çaydanlık ve demlik ocağa koyulur, suyun kaynaması beklenir.
- Kaynamaya başlayan suyun oksijen kaybını azaltmak için en fazla 10 saniye kadar kaynatılır.
- Kaynayan su ateşten alınır ve 3-4 dakika beklenir.
- Beklemenin ardından ideal demleme ısısına ulaşan suyun istenilen kadarı demliğe dökülü
- Demliğe çay da eklendikten sonra daha önceden ısıtılmış su çaydanlığa eklenir ve demlik çaydanlık ile birlikte ocağa konur.
- Kısık ateşte çaydanlıktaki suyun kaynaması beklenir.
- Çaydanlıktaki su kaynadığında ocak kapatılır ve çay demlendiğinde tüketilir.
Çay demlerken çayın yıkanmaması, çayın demlenmeden önce demliğe koyulmaması, demlenme esnasında çaydanlığa soğuk su koyulmaması dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır.