Malzemeler:
2 su bardağı buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı nohut
1 su bardağı fındık
1/2 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kuru kayısı
1 çay bardağı ceviz içi
3 yemek kaşığı nişasta (1 çay bardağı su ile inceltilmiş)
5-6 adet kuru incir
1 1/2 su bardağı şeker
1 L sıcak su
Bakliyatları haşlamak için:
9 su bardağı sıcak su
Servisi için:
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık fıstık içi ve kuşüzümü
Yapılışı:
Derin bir tencereye buğdayı, başka bir tencereye kuru fasulyeyi, üçüncü bir tencereye de nohudu aktarın. Her bir tencereye haşlama suyunu eşit paylaştırın ve tüm bakliyatları haşlayın. Kuru incirleri ve kuru kayısıyı küçük küpler halinde kesin. Haşlanmış nohut ve kuru fasulyenin suyunu süzdükten sonra buğdayı haşladığınız tencereye aktarın. Buğdayın haşlama suyu üzerine sıcak suyu ekleyin. Hepsini orta ateşte bir taşım kaynatın. Şekeri, kuru üzümü, kestiğiniz kayısı ve incirleri tencereye ekleyin. Ceviz içlerini bıçakla dilediğiniz kadar küçülterek kesin. Cevizleri ve bütün haldeki fındıkları tencereye aktarın ve tüm malzemeyi 10 dakika kadar kaynatın. Bir kâsede nişastayı biraz su ile eritin. Karışımı, kaynamakta olan aşureye aktarın ve karıştırın. Pişirme işlemini orta ateşte 15 dakika kadar sürdürdükten sonra servis tabağına aldığınız aşureleri kuşüzümü, dolmalık fıstık ve fıstık içi ile süsledikten sonra arzuya göre sıcak ya da soğuk olarak servis edin.
Afiyet Olsun!