Malzemeler:12 adet kurutulmuş patlıcan8 adet kurutulmuş kabak3 su bardağı sıcak su
İç harcı için:200 g orta yağlı kıyma1 1/2 su bardağı pilavlık bulgur1 adet büyük boy soğan1/4 demet maydanoz4 diş sarımsak1 yemek kaşığı domates salçası1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı nane1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için:2 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı nar ekşisi2 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Kurutulmuş patlıcan ve kabakları, bir gece önceden ılık suda bekletin. Aksi takdirde dolmalarınız sert ve lezzetsiz olacaktır. Hoş bir tat vermesi için; doğranmış taze reyhan ilavesiyle iç harcı hazırlayabilirsiniz. Yoğurt ile birlikte servis edin. Sıcak suya kurutulmuş patlıcanı ve kurutulmuş kabağı ilave edin, haşlayın. Haşlanan kabakları ve patlıcanları kevgir yardımıyla süzerek bir tabağa alın. İç harcı hazırlamak için, maydanozu incecik ve soğanı küçük parçalar halinde kıyın. Sarımsağı bıçağın tersi ile üzerine bastırarak ezin ve küçük parçalar halinde doğrayın. Kıyılmış maydanoz, doğranmış soğan ve sarımsakları bir kabının içerisine aktarın. Kırmızı pul biberi, naneyi, tuzu ve karabiberi karıştırma kabına aktarın. Domates salçasını, pilavlık bulguru ve orta yağlı kıymayı ekleyin. Tüm malzemeyi elinizle ovarak yoğurun. Kabak ve patlıcanların içlerini, bulgurun şişme payını göz önüne alarak üst kısımlarında yaklaşık bir parmak kalınlığında boşluk kalacak şekilde iç harç ile doldurun, elinizle iç kısmına doğru katlayarak bastırın ve dolmaların ağzını kapatın. Dağılmamaları için tencereye sıkışık bir şekilde dizin ve üzerine nar ekşisi gezdirin. Hazırladığınız dolmaların üzerini geçecek kadar sıcak suyu, tencereye ekleyin. Dolmaların açılmaması için, üzerlerine bir adet servis tabağı kapatın ve orta ateşte 25 dakika pişirin ve sıcak servis edin.
Afiyet Olsun!