Malzemeler:
1 paket lazanya
500 g kıyma
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet orta boy domates
2 adet yeşil sivribiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Beşamel sos için:
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Haşlamak için:
1 L sıcak su
Fırın kabını yağlamak için:
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Yapılışı:
Sıcak suda lazanyayı 5- 6 dakika haşlayın. Haşladığınız lazanyaları bir kevgirle çıkartarak soğuk suyun içine alın. Zeytinyağının yarısını bir tavada kızdırın. Soğanı küçük kesin, kıymayı ekleyin ve soğanlarla birlikte kavurun, yeşil sivribiberi ince ince kesin. Suyunu çekene kadar kavurduğunuz kıymaya, yeşilbiberleri ve domates salçasını ekleyin. Kabuğunu soyduğunuz domatesi, küçük küpler halinde doğrayın ve tavaya ekleyip karıştırın, tuzu ve karabiberi ekledikten sonra karıştırın. Beşamel sosu için; ayrı bir tencerede kalan zeytinyağını kızdırın. unu ekleyip kavurun. Sütü ve suyu tencereye dökün. Tuzu ve karabiberi serpin, karıştırmaya devam edin. Orta ateşte sos kıvamına gelene kadar kaynatın. Sosun altını kapattıktan sonra 1- 2 dakika daha karıştırın. Sosun üzerine yumurtayı ekleyin ve çırpmaya devam edin. Fırın kabını ayçiçek yağı ile yağlayın. Soğuk su dolu kasede bekleyen haşlanmış lazanyaların suyunu süzün, fırın kabının üzerine boşluk kalmayacak şekilde yayın. Üzerine hazırladığınız kıymalı harçtan, onun üzerine de beşamel sosu dökün. Sosun üzerine bir kat daha lazanya yayın. İkinci katta da aynı işlemi uygulayın. Lazanyalar bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayın. En üstte kalan lazanya yapraklarının üzerine de hazırladığınız beşamel sostan dökün ve iyice yayın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis edin.
Afiyet Olsun!