Malzemeler:
1 adet orta boy sarmalık kara lahana
İç harcı için:
4 yemek kaşığı ay çiçek yağı
1,5 su bardağı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
1/4 demet maydanoz
1 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kök kısmını çıkartıp yaklaşık dört eşit parçaya kestiğiniz sarmalık lahananın kalın damarlı sert kısımlarını keserek alın. Bol suda yıkadığınız lahana yapraklarını genişçe bir tencerede kaynattığınız bol sıcak suda yaklaşık 10 dakika kadar haşlayın. Maydanozu incecik kıyın, kuru soğanı yemeklik küp küp doğrayın. Derin bir tavada ay çiçek yağı ile soğanları kavurun. Ardından pirinci, tuzu, salçayı, pul biberi ve karabiberi ekleyip 2 dakika daha kavurun. Ocağı altını kapattıktan sonra yemeklik olarak ince ince doğradığınız maydanozları da iç harca ekleyin. Haşladığınız lahana yapraklarını bir tabağa çıkartın. Soğuyan lahana yapraklarını, mutfak tezgâhınızın üzerine damarlı ve mat kısımları yukarıda kalacak şekilde açın. Her bir lahana yaprağına hazırladığınız kıymalı, bulgurlu iç harçtan yerleştirin. Kenar kısımlarını ortaya katlayarak dikkatli bir şekilde uç kısmından başa doğru sarın. Kalan birkaç lahana yaprağını pişirme tencerenizin tabanına yayın. Üzerine hazırladığınız sarmaları dizin. Sıcak suyu ve tuzu dolmaların üzerine gezdirin. Kapağı kapalı tencerede orta ateşte 30 dakika kadar pişirin. Ardından altını kapattığınız yemeğin suyunu süzüp üzerinde zeytinyağı gezdirin. Sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun!