Malzemeler:1 Kg Pırasa2 adet küçük boy soğan1 1/2 su bardağı baldo pirinç (bol suda bekletilmiş)2 yemek kaşığı ayçiçek yağı2 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı çam fıstığı2 yemek kaşığı kuş üzümü1 1/2 su bardağı sıcak su1/4 demet maydanoz1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber1/2 çay kaşığı tarçın
Yapılışı:
Pırasanın dış yapraklarını temizleyin. Yeşil kısımlarını kesin. Kullanacağınız beyaz ve etli olan kısımları bol su ile yıkadıktan sonra ortadan ikiye bölün. Orta kısımlarına keskin bir bıçak yardımıyla çentik atın. Pırasaları, yapraklarının açılması için 10 dakika kadar kaynar suda haşlayın. Küçük boy soğanları rendeleyin, maydanozu incecik kıyın. Haşladığınız pırasaları, yapraklarının açılması ve soğuması için soğuk su dolu bir kaba aktarın. Ayçiçek yağını bir tavada kızdırın. Soğanları renk alana kadar orta ateşte kavurun. Kavrulmakta olan soğanlara, çam fıstığını ekleyin ve renk alana kadar kavurmaya devam edin. Bol suda bekletip fazla suyunu süzdüğünüz baldo pirinci, soğanlara ekleyin ve şeffaflaşana kadar kavurun. Yıkadığınız kuş üzümünü, tuzu, karabiberi, tarçını, maydanozu ekleyin ve 5 dakika kadar pişirmeye devam edin. Pırasa yapraklarını mutfak tezgâhınızın üzerine tek tek açarak yayın. Üzerlerine hazırladığınız iç harçtan 1’er tatlı kaşığı kadar paylaştırın. Pırasa yaprağının uç kısmını diğer tarafa üçgen şeklini alacak şekilde kapatın. Muska böreği hazırlar gibi pırasa yapraklarını kendi içinde sağa ve sola kapatarak üçgen şeklinde hazırlayın. Her bir yaprağı aynı şekilde sarın. Pişirme tenceresinin tabanını birkaç adet pırasa yaprağıyla kaplayın. Pırasa dolmalarını, birbirinin üstüne gelecek şekilde tencereye dizin. Tereyağını küçük parçalar halinde pırasaların üzerine ekleyin. Suyu tencereye aktarın. Orta ateşte 30 dakika kadar pişirdikten sonra ılık olarak servis edin.
Afiyet Olsun!