MALZEMELER
1 kg bakla
1 su bardağı pilavlık bulgur
4 yemek kaşığı süzme yoğurt
4 diş sarımsak
4 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz baklanın uç kısımlarını kesin ve incecik doğrayın. Ayçiçek yağını, tereyağı ilavesiyle orta boy bir tencereye aktarın. Tereyağı eridiğinde incecik doğradığınız baklaları tencereye ilave edin ve karıştırarak kavurun. Kavrulma aşamasında baklaların sararması için toz şekeri ekleyin ve yaklaşık 5 dakika kadar orta ateşte kavurma işlemine devam edin. Tuzu ve sıcak suyu ekleyin. Kapağını kapattığınız tencerede baklalar yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika orta ateşte pişirin. Baklaların üzerine, pilavlık bulguru ekleyin. Yemeğin kendi suyunda bulgurlar şişip açılana kadar pişirmeye devam edin. Süzme yoğurdu bir kaba aktarın.
İçerisine sarımsağı rendeleyin ve iyice karıştırın. Bulgurlar şişene kadar pişen yemeği ocaktan alın ve 10 dakika kadar ayrı bir kenarda bekleterek ılınmasını sağlayın. Ardından içerisine hazırladığınız sarımsaklı süzme yoğurdu ekleyin ve karıştırdıktan sonra arzu ederseniz dereotu ile süsleyerek servis edin.