“Bulgur” kelimesi Arapça’dan gelir ve “pişmiş” anlamına gelir. Bulgurun ham maddesi buğdaydır. Buğday modern üretim tesislerinde diğer maddelerden ayıklama yöntemiyle temizlenip kaynatılır ve sonrasında kurutulur. Kurutulan buğday kırılıp öğütüldükten sonra boyutlarına göre paketlenir.
Son dönemlerde Doğuya özgü yiyeceklerin batı kültürlerde popülerlik kazanması ve sağlıklı yaşam trendi bulgur tüketimini kayda değer bir şekilde artırmıştır.
Bulgurun enerji değeri tablosu:
100 gr | |
Enerji | 1570 kJ / 371 kcal |
Yağ | 1.8 gr |
Doymuş Yağ | 0.4 gr |
Karbonhidrat | 71.2 gr |
Lif | 10.0 gr |
Protein | 12.5 gr |
Tuz | 0.0 gr |
Bulgur gluten içerir, bu yüzden gluten toleransı olan insanlar için uygun değildir.
- Lif bakımından oldukça zengindir.
Bu sayede bağırsakların çalışmasını düzenler ve daha kolay bir hazım sağlar. Safra taşlarının oluşmasına engel olur.
- Potasyum ve B vitamini içeriği yüksektir.
Bu sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Aynı zamanda kan şekeri düzenlendiği için kalp ve damarlarda oluşabilecek hastalıkların önüne geçilmesini sağlar.
İçerdiği vitaminler doku sağlığı açısından önemlidir. Doku yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda saç ve cilt sağlığı açısından tüketilmesinde fayda vardır.
- Folik asit deposudur.
Folik asitin zeka gelişimi üzerindeki olumlu etkisinden dolayı bulgurun, hamileler ve gelişim çoğundaki çocuklar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
- Glisemik indeksi düşük bir besindir.
Bu sayede kan şekerinde ani yükselişe sebep olmaz, aşırı olmadıkça şeker hastalarının tüketmesinde sakınca yoktur.
- Doymamış yağ ve protein içeriği yüksektir.
Bu sayede tokluk hissinin uzun süre konulmasında yardımcı olur ayrıca yüksek doymamış yağ oranı kilo aldırmaz. Bu gibi özellikleri sayesinde diyet programlarının vazgeçilmezlerinden biridir.
- Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
İçerdiği yüksek miktardaki demir, çinko, magnezyum ve krom kemiklerin gelişiminde önemli rol oynar. Aynı zamanda demir eksikliğinden kaynaklanabilecek hastalıkların daha aza inmesini yardımcı olur.
Bulgurlu Tarifler:
Çorum Bulgur Salatası: https://www.baktat.com.tr/tr/rezepte/corum-bulgur-salat/
Otlu Bulgur Pilavı: https://www.baktat.com.tr/tr/rezepte/weizengruetze-mit-kraeuter/